gitmeden..

Nereye gitsek bir türlü karar veremediğimiz bir gün çıktı bu fikir ortaya. Acaba Afrikaya Zanzibar‘a mi gitsek ? Sonra hızlıca bir araştırma ve heyecan.. Evet evet burası çok güzelmiş gidelim Zanzibar’a.. Sonra Tanzanya hakkında daha fazla araştırma.. ya bir de safari mi yapsak fikrini doğurdu. Safari araştırmaları ve son karar: 2012 kurban bayramında Safari ve Zanzibar bir arada bir tatil programı.

Safari tek başınıza yapabileceğiniz bir program değil. Mutlaka yerel bir acentadan kendinize uygun bir tur programı oluşturmanız gerekiyor. Milli parkların içinde safariye uygun jeep’lerin kullanılmasına izin veriliyor ve mutlaka yerel bir rehber ile birlikte seyahat etmeniz gerekiyor.

Safari programı yapmak çok da kolay değil, bir yerden sonra insanın kafası karılıyor.. İyi bir program yapabilmek için izlenmesi gereken adımları kısaca yazacağım:

Tnz1_2

  1. Hangi bölgeye gitmek istediğinize karar verin. Kuzeye mi güneye mi? Tanzanya’da safari yapabileceğiniz çok fazla milli park var. Ama en meşhurları kuzeydekiler.
  2. Safariye kaç gün ayıracağınızı belirleyin.
  3. Safari operatörlerini seçin, onlarla yazışmaya başlayın, program ve fiyat teklifleri alın.
  4. Pazarlık yapın, programı ve konaklayacağınız otelleri netleştirin.
  5. Otellerin fiyatlarını kontrol edin ve son bir pazarlıkla safari operatörünüzü seçin.

Safari malesef ucuz bir tatil değil. Yine de bütçenizi düşürmek için yapabileceğiniz bir kaç şey var. Gezeceğiniz park sayısını azaltabilir ya da daha ucuz otellerde kalabilirsiniz. Tabii bir de çadırda konaklamalı alternatif var ama inanın o kadar cesaretli değildik biz. Hele ki gece hayvanların çadırlara sürtünerek etrafta dolaşma olasılıklarını öğrendikten sonra..

Safari için 7 farklı firmayla yazıştık. Sunny Safaris, Leopard Tours, East African Safari, Duma Explorer, Eco Culture Tours, Swala Tour ve Tanzania Adventure. Serengeti, Tarangire ve Ngorongoro Krateri milli parklarını kapsayan 3 gece 4 günlük safariye karar kıldık. Bu program için kişi başı 1.100 – 1.700 usd arasında değişen fiyatlar aldık. En son pazarlıklar ile ilk teklifi 1.350 usd olan Sunny Safaris’in fiyatını 1.145 usdye çekmeyi başarabildik.

Tnz1_3

İstanbul’dan Daressalam’a uçacağımız için bir de Tanzanya’nın kuzeyine uçmamız gerekiyordu. Sunny Safaris diğer safari firmaları içinde en uygun uçak alternatiflerini bize sunan firma olmuştu aynı zamanda. Precision Air gidiş için ile Daressalam – Kilimanjaro ve dönüş için de Arusha – Zanzibar uçak biletlerimize de kişibaşı 390 usd ödedik.

Bu fiyatlamanın daha uygun olma ihtimali olmadığına ikna olmam biraz zaman aldı açıkcası. Kalacağımız otellerin fiyatlarını araştırdım tek tek, milli park ücretlerini topladım, uçak bileti fiyatlarına baktım. Tüm kalemleri altalta topladım ve tur firmasınında o kadar da yüksek bir kar marjı olmadığı sonucuna vardım. Lonely Planet rehber kitabında da belirtildiği üzere orta ayar bir safari için belirlenen günlük kişibaşı 200-300 usd aralığında da kaldığımıza göre, fiyatı daha fazla sorgulamanın anlamı yoktu, safari yapmak pahalıydı..

Gitmeden Okumanızı Öneririm:

Bir çok blog okudum, her zamanki gibi tripadvisor ve lonelyplanet sitelerinde saatler harcadım. Bana fikir veren ve seyahat yazılarını okumaktan keyif aldıklarım: Löplöpçüler, Gümüş Pusula, Dünyayı Gezmek,

Gitmeden Sağlık Önlemleri:

Safari programı netleştikten sonra gitmeden önce yapılması gereken diğer hazırlıkların tamamlanması gerekiyordu. En önemlisi de sağlık ile ilgili olan hazırlıklardı. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün Seyahat Sağlığıadında bir web sitesi var. Bence gayet güzel bir site, gideceğinizi ülke, bu ülkede görülen hastalıklar, önerilen aşılar ve diğer seyahat önerileri gibi faydalı bilgileri içeriyor. Tanzanya’ya gitmeden önce Karaköy iskelesinin hemen karşısında yer alan Seyahat Sağlığı Merkezi’ne gidip sarıhumma aşısı olmanız tavsiye edilir. Aslında oradaki doktor Tanzanya’nın salgın hastalık riski içeren ülkeler listesinden çıkarıldığını ve aşıya gerek olmadığını söyledi, biz Kenya sınırına gideceğiz deyince aşımızı yaptı. Sarıhumma aşısının seyahatten en az 10 gün önce yapılması gerekiyor. Bir de sıtma riski için seyahatten 2 gün önce başlayıp döndükten sonra 4 hafta daha Tedradox adlı antibiyotikten almanız gerekiyor.  Biz bir de karma aşı yaptırdık.

Ayrıca sineklere karşı mutlaka sinek kovucu spreyler alın hem ciltiniz için hem de otel odalarınıza sıkmak için. Odaya sıkmak için bir sprey ve gece prize takmak için sinek ilacı götürdüm ben. Cilde sıkılan sinek kovucu spreylerin içindeki “deet” oranları önemliymiş, ne kadar yüksekse o kadar iyi koruma sağlıyor. Türkiye’dekilerin oranı biraz düşükmüş, fırsatınız olursa yurtdışından alın. Bir de tabii ki sineklere karşı bileklik takmakta fayda var. Tamam tüm bunları peşpeşe yazınca biraz abartmışım gibi görünebilir ama tüm tedbirleri almakta fayda var, gidip hasta olmaktansa..

Tnz1_4

Gitmeden Alışveriş:

Dürbünsüz bir safari mümkün değil, mutlaka gitmeden önce bir dürbün edinin. Ucuz olanları tercih etmeyin bir işe yaramıyorlar, bütçenize göre orta sınıf birşey alabilirsiniz ama mutkala alın.

Safari boyunca hem sineklerden korunmak hem de toz toprak içinde kalacağınız için, uzun kollu nötr renkler giymekte fayda var. Zaten tüm tavsiyeler de bu yönde. Doğa ile uyumlu, toprak renkleri, hakiler, bejler safari valizinizde olsun. Bir de şapkanız..

Hazırlıklar tamamsa, haydi yolculuk başlasın :)

Leave a Comment

Yandex.Metrica